Varför dör våra hybridsnöbär?

Sara Sommar

Hej! Vi planterade en ny häck 2008 med en länga av hybridsnöbär och en länga med prakthäggmispel. Efter den kalla vintern 2010/2011 så märkte vi att några av snöbären inte tog sig framåt våren, det kom inga gröna löv alls. Nu har vi konstaterat att 12 av de cirka 28 snöbärsbuskarna är helt döda. Idag har jag rensat ordentligt runt buskarna för att se om det finns några som helst livstecken och klippt bort alla döda grenar på de buskar som har några gröna blad för att kanske få lite sprutt på dom. Det är ingen saltning på vägen bredvid och inte heller några avgaser att tala om, det är sista huset på en liten villaväg. Valde dessa buskar pga att vi har mycket fukt och lerjord och att de skulle vara snabbväxande och tåliga samt att de tålde att planteras under träd. De står nära två stora lönnar.

Vad ska vi göra nu, häcken ser helt stympad ut? Ska vi ta bort alla snöbären och välja något annat, i så fall vad? Är helt förtvivlade…

Mvh Sara & Henrik

Odla Svarar: 

Hej! Det är svårt att veta vad som kan orsakat detta, men det kan vara så att det har stått vatten i den leriga jorden under vintern. Vattnet har frusit till hårda kakor runt rötterna och fått dem att dö. Dränering och ordentlig jordförbättring så att jorden lättas upp och blir genomsläpplig skulle kunnat hjälpa saken.

Så om ni ska ta upp buskarna och plantera annat, så gör först en ordentlig underlagsjobb med dräneringsrör och jordförbättring med grus, kompostjord och torv.

Med vänlig hälsning Sylvia