Våra gullstavar dör

Lars

Vi har ett stort fint bestånd av gullstav sen 6 år tillbaka. I år har de sakta börjat dö. Man kan dra den vissna blomstjälken ur roten. När vi tittar på rötterna finns det en del som är som om de vore ruttna. Runt roten finns då, som vi tycker helt vanliga små (ca 3 cm) maskar som till och med går att dra ut ur den ruttna roten. Är det maskarna som förstört roten eller är det något annat och maskarna bara är där och förser sig efteråt? Vi har massor av perennrabatter och har aldrig sett något liknande. Det har absolut ej varit för blött åt blommorna i år, snarare tvärtom.

Vi hittade några kryp runt de vissna rötterna. Vad är det för kulor som finns i blomstängeln vid roten. Är det frön av nåt slag?

Vad är det vi råkat ut för och hur kommer vi tillrätta med problemet?

Skulle skicka bilder men det lyckades ej.

/Lars-Erik

Odla Svarar: 

Hej

Pröva att skicka en bild i taget eller "baka ihop" fler bilder till ett kollage med något bildbehandlingsprogram och ställ din fråga på nytt.

Detta problem brukar inträffa om det står kvar vatten på platsen särskilt under våren, hösten och vintern. Då kan rötterna ruttna och det visar sig sedan som skador under sommaren.

Jag föreslår att ni gräver upp rabatten där gullstavarna står och kollar hur det ser ut under jorden. Behöver kanske dräneras mer eller jorden behöver bytas ut? Ordna kanske en upphöjd rabatt? Plantera sedan tillbaka de växter som är friska.

Kulorna ni hittade skulle kunna vara snigelägg om det inte är näringskorn.

Med vänlig hälsning Sylvia