Valnötter

Eric Ahlgren

Hej Sylvia!

Nu är det Eric som har en fråga igen, denna gång på valnötter. Fick en otroligt stor skörd (20,6 kg) som jag lade i 6 st nätsäckar hängda på en ställning och därintill placerades en stor bordsfläkt för torkning några dagar i uthuset. Sedan tog jag in alltihop utom fläkten i boningshuset och efter cirka en vecka upptäckte jag att de hade börjat mögla. Jag sorterade bort de mögliga och borstade bort luddet på dem sen in i nätsäckar och fläkten på, så nu är det bara svarta prickar kvar. Nu undrar jag om det kan vara hälsovådligt att äta dem när de har torkat?

Tacksam för svar MVH Eric

Odla Svarar: 

Hej!

Kör valnötterna i ugnen också, 70 grader med ugnsluckan på slänt, tills de känns torra. Har du varmluftsugn, utnyttja varmluftseffekten. Efter värmebehandlingen bör eventuella mögelsvamparna ha dött. Men kolla noga när du öppnar nötterna så att det inte finns minsta antydan till mögel inuti!

Det brukar vara ganska vansklig att få valnötterna torra, varmluftsugnen hör till de bättre redskapen. Här kan du dock läsa om några andra sätt: torka valnötter

Med vänlig hälsning Sylvia