Val av rossort

Birgitta

Hej

Min önskan är att kunna odla en rosenplanta i en stor kruka. Den kan få komma in i ett växthus under vintern för att skyddas. Inne i växthuset finns ett litet tält, med "köldvakt", där den kan få vara om det behövs.

Jag bor i Gråbo, 3 mil nordost om Göteborg. Vi har växtzon 4 här. Vilken ros ska jag välja, som kan trivas här hemma i en stor kruka. Under sommarhalvåret vill jag ha den utomhus.

Tacksam för råd.

Birgitta

Birgitta Olsson

Odla Svarar: 

Med denna övervintringsmöjlighet kan du välja nästan vilken ros du önskar, det går ju bra att odla rosor även i friland i zon 4! Men eftersom du ska ha rosen just i kruka är rötterna något mer känsliga mot kyla. Krukan kan eventuellt grävas ner i växthusets jordbädd.

Till en kruka passar rossorter som inte blir jättestora, kolla till exempel sortimentet med så kallade cover-rosor, det vill säga marktäckande rosor som blir låga med något hängande grenar. De är snygga att placeras i en högre kruka (eller med krukan på piedestal) där de syns bra. På Odlas roserbjudande finns till exempel 'Snow Ballet' av den typen.