Val av häck eller flytt av häck

Caroline Sundstedt

Hej! Nu i veckan fick vi ett samtal av kommunen att de vill göra en vändplan på våran baksida då granngatan som slutar mot vår tomt inte har någonstans att göra av sin snö vintertid. Detta resulterar i att den 4-5m höga syren häck vi har mot granngatan kommer delvis att tas ner och vi kommer att få insyn från granngatan samt sitta och titta på en vändplan från vår baksida.

Vår fråga blir nu, då vi även har ett industriområde bakom oss vill vi ha en häck på ca 5 m, kan man flytta den syrenhäck som tas ner utan att den tar skada eller vilken häck rekommenderar du som ett bra insynsskydd. Då det handlar om plogning på vintern så skulle vi gärna se till en häck som håller tät även på vintern. Jag har tittat en del på tujor men läst att de inte tål solen så jätte bra, detta är ett soligt läge. Sen är det väl som alla vill, häcken får gärna vara relativt snabbväxande.

Caroline

Odla Svarar: 

Nu tycker jag nog att det är kommunens sak att ersätta er för häcken och plantera en ny! Man tar inte bara ner häckar på folks tomt utan vidare. Så ställ krav!

Det går ju så klart att göra en ny syrenhäck av alla rotskott som det säkert finns där. När de gräver upp häcken så var på plats och välj rotskott med bra rötter och ungefär i samma storlek, jordslå dessa så de håller sig fuktiga tills du kan plantera en ny häck av dem. Det tar ju förstås ett tag innan de har vuxit upp eftersom de måste klippas ner några gånger för att grena sig bra.

Om det är snabbäxande som är främsta kravet, så rekommenderar jag häggmispel.

Och visst tål tuja en hel del sol bara man ser till att den inte lider av torka, särskilt inte under de första åren. Man får skydda plantorna mot vårsolen i början, annars blir det lätt tjältorka.

Men som sagt, prata med kommunen, de bör ju kunna plantera en ny häck till er!

Sylvia