Val av belysning

Agneta

Hej

Bor i Halland och det är dags att ta in utomhusväxterna. Min källare är för varm, ca 10-15 grader tror jag, på vintern och helt utan belysning. Tänkte sätta upp en armatur med tidur. Förvarar krukor med pelargon, fuchsia, banan, oliv, nerium mm. Vattnar någon gång per månad med slang för att de inte ska torka ut totalt.

Vad ska jag tänka på vid valet av belysning?

Hälsningar Agneta

Odla Svarar: 

Hej Agneta

Du har många fina växter och allmänt gäller för medelhavsväxter och exotiska växter att de vill ha det lite fuktigt, svalt och ljust. De som behåller löven över vintern, som till exempel oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de.

När det gäller växter som fäller bladen (exempelvis fuchsia, pelargoner etcetera ) har de inte samma behov av ljus under vinterförvaringen. De behöver lite ljus med men inte lika mycket som de växter som behåller bladen.

Jag hade satsat på en eller flera växtlampor som är avsedda för övervintring, det vill säga en lampa med blå/vitt ljus och då helst LED som är avsedd för övervintring. Beroende på hur många växter du har och hur tätt de står så kan du antingen välja en armatur som du hänger upp och som då täcker en större yta eller välja flera ljuskällor med flera mindre växtlampor som du då enklare kan styra var och en för sig.

Mvh Hanna