Vad ska jag plantera?

Birgitta

Hej, jag är definitivt ingen växtkunnig person och har just köpt nytt hus så jag skulle gärna vilja ha råd vilka växter jag ska köpa:

Planteringsplats - sol (söder) och eller sol/skugga (öster) men blåsigt. Jord - lerjord säkert inte behandlad mer än i ytlagret där matjord (tror jag) finns.

Önskar plantera lite bärbuskar (hallon, blåbär, krusbär).

Vill också gärna ha råd om vilka snabbväxande växter/träd ni har som trivs i ovanstående lägen.

Hur levereras växterna? Kan man kanske hämta dem för jag har för mig att ni inte har plantskola med försäljning eller har jag fel?

Tacksam för svar
/ Birgitta

Odla Svarar: 

Hej! Utgår att du bor i närheten av Sösdala om du vill hämta växterna? Jag tror att det går bra, men numera har vi ingen plantskola utan vi packar våra växter i västhuset där det förr fanns plantskola. men ring o hör med Kundtjänsten om hämtning kan ordnas. Växterna levereras annars med post.

Om du bor i Skåne så har du ju ganska fritt fram att beställa vilka växter du vill. Det är bara de mest exotiska som även i Skåne behöver vinterförvaras frostfritt.

Bärbuskarna trivs säkert alldeles utmärkt i lerjorden om du blandar den rejält med kompostjord och naturgödsel. Och vi har många roliga sorter av bär, kolla Odla Shop!

Snabbväxande buskar, ska det vara till häck? Bärhäggmispel skulle vara snabbväxande, men det finns så många andra, lite långsammare, som blir en rolig häck. Aronia, blåbärstry eller varför inte en rad med olika bärbuskar som häck!

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia