Vad plantera här?

Britt Inger

Hej Jag skulle gärna ta emot ett tips på vad jag kan sätta för växter/buskar under köksfönstret som vetter mot söder. Bilden är ju tyvärr en vinterbild, men det är i den vinkeln som syns nedanför fönstret och längs trappräcket som rabatten ligger.

Soligt läge alltså och taket ger lite skydd för regnvattnet som så väl skulle behövas, särskilt i hörnet. Eftersom vi är borta rätt mycket under sommaren, så blir det inte vattnat varje dag. Behöver tips på växter eller buskar som tål torka bra. Vill ju ändå ha något där och inte bara gräs.

Är det nåt jag kan få hjälp med så blir jag riktigt glad och tacksam.

Många varma hälsningar Britt inger

Odla Svarar: 

Hej

Det ser inte ut att vara så mycket plats mellan husväggen och gången. Det är ju så att alldeles intill husväggen bör man inte plantera någonting utan hellre sätta ett par rader plattor eller kullerstenar där. Det är väldigt väldränerat där på grund av husets dräneringslager så blommorna skulle inte trivas. Faran är också stor för att man ska få takdropp och snöras på växterna och buskar kan förstöras då. Perenner däremot kan fungera om ni gör en rabatt längs stigen utanför "rasområdet" om det finns plats, det är lite svårt att bedöma på bilden.

Då ni har ett falurött hus med vita knutar, passar vita blommor jättefint, eventuellt förstärkt med klarblått (alltså just klarblått, inga rödblåa nyanser!) eller varma orangeröda nyanser. Annars passar även blekgult, varmgult, aprikos, korall, ljusorange, purpur, grått och limegult, de senaste särskilt som bladfärger.

Blanda inga kalla, blåaktiga nyanser mot falurött, som själv är en varm färg.

Då jag inte vet var ni bor, alltså i vilken zon, är det svårt att komma med närmare växtförslag. Perenner brukar ju fungera bra då de skyddas av snön under vintern, med buskar är det lite annorlunda.

Buskar som tål torka bra är till exempel vitblommande ölandstok, sandkörsbär, alltså Prunus pumila var. depressa, eldtorn, måbär, berberis, rosenkvitten, silverbuske, havtorn och färgginst, om de annars klarar zonen hos dig.

Med vänlig hälsning Sylvia