Vad göra med fikonträdet?

Camilla

Hej

Jag köpte mej ett fikonträd förra sommaren, ca 50 cm högt. Nu har jag vinterförvarat det på vår inglasade terrass, som ej är vinterbonat men det har stått på frigolit både under och runt krukan. Fortfarande har det inte kommit några nya skott, och det ser ganska dött ut, men när jag skrapade lite på stammen så är det grönt. Vad ska jag göra med det nu? Ska jag bara låta det vara eller ska jag plantera om det, eller beskära det eller vad?

Jag tycker det är så fint med fikon så jag hoppas verkligen jag får fart i det igen.

/Camilla

Odla Svarar: 

Hej

Det kan ju vara så att ditt fikonträd fortfarande "sover". Det kanske var jättekallt i inglasningen under vintern och jorden är frusen, så ta bort frigoliten och försök se till att jorden tinar upp. Annars är det bara att vänta och se och vattna så att fikonträdet inte lider av torka men inte heller är dyblött.

Beroende på fikonsort så kan det också ha varit för kallt att förvara den i inglasningen om det var ständig frost där. De härdigaste sorterna av fikonträd, som Bornholm, kan klara ner till -10 grader men bara i kortare perioder, inte hela vintern.

Men som sagt, det är bara att vänta och se hur det går med ditt fikonträd.

Med vänlig hälsning Sylvia