Vad göra med diket?

Carina

Hej

I vår trädgård finns vid ena tomtgränsen, på vår sida, ett ca 2 m brett och ca 5 m långt dike. Risigt med självsådd såpnejlika, axveronika, plymspirea, johannesört, högt gräs. Dels vill vi få bort dikeskänslan genom att fylla på med jord och dels vill vi ha mer blommande buskar och träd för att få mer insynsskydd.

Vi har haft huset ett par år och efter att ha följt årstiden i trädgården är det nu dags att ta sig an diket. Hur ska vi göra? Vad ska vi göra, och med vad ska vi fylla diket?

/Carina

Odla Svarar: 

Hej Carina

Först bör ni nog utröna om diket har en funktion så ni inte får problem med vattenavrinning på platsen. Om det går bra att fylla igen diket är det bara att fylla på med jord.

Nu vet jag ju inte hur djupt diket är, men om ni fyller på med 30-60 centimeter jord (matjord eller planteringsjord) behöver ni inte rensa så noga först, om ni inte har rotogräs förstås. Är det mindre är 30 centimeter bör ni nog ta bort ogräset som annars kan växa igenom om man har otur. Är det mer är 60 centimeter bör ni först fylla upp med alv innan ni lägger på planteringsjord (max 60 centimeter lager). Sen väntar planteringen.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin