Vad äter på ligustern?

Annah

Hej

Vi flyttade in i vårt hus i februari 2012. På framsidan finns en ligusterhäck som har sett jättefin ut. Med tanke på storleken har den stått här ett tag, förra ägarna har bott här sedan 1982.

I våras tog vi ner den till hälften, den blev då 110 cm hög. I övrigt har vi bara trimmat den, inte vattnat, inget. Vi bor mellan Lund och Malmö o det har ju varit jättevarmt i sommar.

För några veckor sedan upptäckte jag att några grenar var ansatta. Jag tänkte att det var en annan växt som kommit upp. Nu ser jag att hela häcken är sönderäten. Den ser ut som en julgran! "Någon" har tuggat lite på varje blad. Vad ska vi göra för att rädda häcken?

Mvh Annah

Odla Svarar: 

Hej!

Om ligustern ser ut som julgran, det vill säga alla blad har "konduktörsgnag" runt kanterna, är det säkert den nya öronvivelarten Otiorhynchus smreczynskii som har varit i farten. Den förekommer numera allmänt i Skåne.

Öronvivelns larver lever på rötterna, de kan bekämpas biologiskt med insektparasitära nematoder Steinernema kraussei. Jordtemperaturen ska vara minst +5 grader för att dessa parasiter ska kunna arbeta. Finna att köpa på nätet.

Med vänlig hälsning Sylvia