Vad är det för lilja?

Heidi

Hej Sylvia

Våren 2008 köpte jag 5 liljelökar som skulle bli 90 cm och röda. Det året kom det upp 4 stycken, 1/2 meter höga, liljor med fina, ljust champagnefärgade blommor med mörka prickar i, helt doftlösa. 2009 var de 4, stora och kraftiga, och nådde mig till halsen, typ. Jag är 170 cm. 2010 var de 8, lika stora och kraftiga, och i somras var de 15 st lika stora och tre små som alla blommade. Som mest var det över 80 utslagna blommor innan de första började vissna. Det här året började de dofta också! På två meters håll kände man den underbara söta och milda doften väldigt tydligt. Har verkligen kollat, de doftade inte innan.

Vad kan det vara för liljor jag kommit över? På bilden håller jag kameran ovanför mig i ett försök att få bild på dem mer uppifrån.

Tack för hjälpen!

Mvh Heidi

Odla Svarar: 

Det var verkligen häftiga liljor! Grattis! Och tydligen trivs de jättebra hos dig, då de blir så stora och till och med får doften åter. Många hårt förädlade sorter förlorar tyvärr doften, men när de får några år på sig så kanske de går tillbaka till ursprunget så att säga och får doften åter.

Däremot är det svårt att gissa namnsorten eftersom det finns hundratals sorter liljor i handeln, men det ser ut att vara någon asiatisk hybrid.