Utplantering av frösådd klematis

Marianne Berglund

Jag har försått klematis från min alpklematis. Sådde tidigt i våras och har nu ett antal små plantor 5-10 cm höga. Än så länge väldigt späda även om de växer stadigt med nya blad som kommer upp. Min fråga gäller vad jag gör med dem nu. Ska jag plantera om dem i större krukor och låta dem stå kvar inne i fönstret? Soligt eller skuggigt? Hur stora bör de vara för att man ska kunna plantera ut dem? Och när under säsongen? Vore jättekul om jag lyckades få dem att växa. Spännande dessutom att se vad det blir för blommor. Har hört att de inte nödvändigtvis blir likadana som moderplantans. Hälsningar Marianne

Odla Svarar: 

Hej!

De är ännu för små för att kunna planteras ut. Så plantera om i större krukor med kraftigare jord (blomjord). Efter 3 veckor kan du börja gödsla försiktigt med flytande växtnäring.

Börja träna dem för utelivet när det är varmt ute (minst 18 grader), ställ då några timmar i skuggan. Öka tiden allt eftersom och flytta lite ljusare också, tills plantorna är avhärdade och kan stå ute under sommaren. Beroende på hur mycket de har vuxit, kan det bli aktuellt med utplantering under sensommaren. De bör ha fått vedartad stam och vara kraftiga och fina. I annat fall låt dem övervintra kallt men frostfritt i sina krukor, vattna då o då så de inte torkar ut helt. De får gärna tappa bladen.

Med vänlig hälsning Sylvia