Uteplats i nöd

niina björkman

Hej, Jag skulle bli glad om du kunde hjälpa mig med vår uteplats som är i nöd. Den ligger i norrläge och har bara sol lite på förmiddagen. Jag vill rama in huset, men vet inte om jag ska ha ett lågt staket eller buskar. Vet inte heller hur jag ska få till en snygg rabatt och vilka växter som trivs i norrläge. Jag har idag tagit bort varenda buske förutm bergenian längst bort.

Jag gillar egentligen gammaldags växter som riddarsporre, rosor, lavendel och gillar växter i vitt, rosa och lila. Hoppas du kan ge mig lite inspiration!

Tacksam för svar! /Niina

Odla Svarar: 

Hej Niina! Du nämner bara perenner så då ger jag förslag på det som bör klarar läget. Tyvärr är det inte bara väderstreck som avgör om växten klarar sig utan även t.ex. jordmån, fukttillgång, mikroklimat, konkurrens från annat (t.ex. ogräs, gräsmatta, slitage t.ex. fotbollar mm). De växter du gillar är solälskare och klarar sig tyvärr inte så bra på platsen, men jag förstår vilken stil du är ute efter.

Exempel som går bättre kan vara;_ Dicentra spectabilis_+ D. formosa, Chelone obliqua, Campanula lactiflora, Brunnera macrophylla, Geranium macrorrhizum, Astilbe. Du får prova dig fram och jag hoppas din uteplats hjälps ur sin nöd.

Lycka till! Hälsningar från Karin