Uppgiven med Jordgubbsproblem!!??

Ulla-Britt Hellkvist

Hejsan! Vi köpte 4 st jordgubbsplantor (2st Pineberry+2st Framberry) från er våren 2013. Dom planterade vi i bra näringsrik jord i en stor odlingslåda, men som väntat gav dom ingen skörd första sommaren utan dom bara växte, blev stora och fina. Under vintern täckte vi dem med fiberduk. Nu i vår så myllade vi upp jorden runt och gödslade med hönspellets och det tog fart direkt, dom har blommat och blommar fortfarande sätter frukt MEN sen händer det inget mer, det blir ett litet fruktämne typ minismultron som sen torkar bara ihop. Det är så jättetråkigt särskilt för våra barnbarn 2-11 år som verkligen sett fram att få plocka och mumsa.Vad gör/har vi gjort för fel?? Ska vi ta bort dom från lådan och göra ett litet jordgubbsland på marken istället med mera lerjord? Vill också tala om att alla sk revor som "kastas ut" från moderplantan knipsar vi bort så att inte det ska ta eneri från tillväxten.

/Med vänlig hälsning Ullit

Odla Svarar: 

Hej!

Du nämner att ni gödslat i år med hönsgödsel och förra året planterade ni dem i välgödslat jord. Jag tror att just det är problemet eller del av problemt: för mycket kväve driver plantan men inte frukten!

Ni kan kanske plantera dem i ett land där det tidigare inte har varit jordgubbar och dessutom skaffa några extra plantor av någon annan jordsgubbssort som kan hjälpa till med pollinering. Det passar med vilken jordgubbssort som helst bara den blommar samtidigt.

Lycka till!

Sylvia