Tulpaner i låda

Mattias

Hej

Jag ska nu i vinter bygga en 3,5 m x 0,5 m stor balkonglåda i framkanten av vår stora takterrass i lägenheten här i Stockholm. Där vill vi ha tulpaner som kommer varje vår och prydnadsgräs.

Jag panikköpte några hundra tulpanlökar röda "Single Early" i december och tryckte ner tätt i krukor och ställde i vindstrappen som håller några plusgrader på vintern. Planen är att bygga lådan under januari och flytta lökarna dit så att de blommar redan till våren, tror du att det funkar?

Min fråga är också om tulpanerna klarar sig i den lådan på vintern om man täcker över? Eller ska jag istället bygga insatser i lådan i mindre delar som går att plocka in i kalla vindstrappan över vintern? Hur skulle du ha gjort detta så här när man kan välja innan man sätter igång projektet?

Tack!

/Mattias

Odla Svarar: 

Hej

Jag tycker att du ska isolera lådan invändigt med frigolitskivor, cirka 3 centimeter tjocka. Gör några små hål i botten så att eventuellt överflödsvatten kan rinna ut. Under vintern kan du lägga på vinterskyddsväv över lådan. Då kan du övervintra tulpanerna i lådan utan att de fryser.

Jag funderar lite på hur du hade tänkt hantera detta med vissnande tulpanstjälkar och -blad på våren? Det är inte vackert att se på, dessutom är många av tulpansorterna sådana som inte kommer igen, det vill säga, de är engångsblommande. Läs mer om detta i min artikel Lite om tulpaner.

Om du ändå vill välja moderna "engångssorter" av tulpaner kan du lösa detta med att plantera dem i så kallade lökkorgar, som du sedan tar upp när tulpanerna har blommat färdigt och slänger eller planterar dem ute på landet om du har något lämpligt ställe. Kanske det blir en och annan blomma i alla fall.

De mindre så kallade botaniska tulpanerna fungerar bättre i detta sammanhang, liksom många narcisser.

Du kan också ha vackra perenner som flocknävor eller dylikt som marktäckare för att dölja den vissnande tulpanblasten, tillsammans med dekorationsgräs, strandiris, bollökar med mera. Kika på den här länken, rabatt med nävor, som kan göras i mindre format för en låda.

De tulpaner som du nu har på vindstrappan kan du så klart plantera dit på våren och låta dem blomma. Gräv gärna ner hela krukan i jordbädden och ta upp dem sedan de har gjort sitt.

Med vänlig hälsning Sylvia