Tuja.

Brit-Stina Berglund

Hade tänkt odla tuja men vet inte hur vi ska göra. Ska man så frö eller små plantor och var beställer man dessa och när? Vi bor i södra Sverige och skulle gärna vilja få råd hur vi ska göra. Ska vi så frö eller beställa små plantor och i så fall från vem? När ska man böra förbereda jorden och vilken sorts jord behöver en tuja? Kan de övervintra ute eller behöver man ha varmt växthus? Skulle vara mycket tacksam om jag kunde få några råd från er.

Vänligen Brit-Stina

Odla Svarar: 

Tuja köps vanligen som färdiga plantor - det finns ofta extraerbjudanden så här på våren, kolla tidningarna och plantskolornas annonsblad! Är det en häck ni vill ha så köper ni ungefär lika många krukodlade tuja-plantor som ni har antal metrar som häcken ska vara lång.

Förbered jorden med god, väldränerad matjord som får vara något sandhaltig. Efter planteringen får ni passa med vatten, tuja är mycket känslig för uttorkning. Den övervintrar utan problem i södra Sverige, men kan behöva solskydd under de första vårvintrarna, så att den inte råkar ut på tjältorka.

Sylvia