Trolla bort tråkig lutning med rabatt?

Ann Egnell

Vi har ett hus byggt 2006. Som ofta vid nya hus blir det mycket fyllning, så också vid vårt garage, där vi försökt fylla den tråkiga lutningen med olika blommor. Tyvärr är det norrläge, så det blir bara östersolen den får känna av. Har försökt fylla den med blommor vi fått och fyllt på med sådda och köpta blommor. Gjort det felet att inte planera innan, utan bara satt dit för att slippa se jorden. Vi bor i Tällberg och vi får tänka både på zon och vi dagligen får påhälsningar av rådjur och hare.

Tanken har varit att försöka ha ljusa blommor, eftersom det är ett mörkt norrläge. Efterhand har tanken varit att gå från vitt vidare mot rosa och rött blandat med funkia och lungört. Allra överst har vi satt spireabuskar som vi fått, lite tråkiga kanske, men det känns samtidigt bra med så att säga en kant vid där uppe vid gången. En tanke har också varit att mura upp något nedtill för att höja upp rabatten och slippa lutningen.

Ja, så är det. Det blir tankar men vi vet inte vad som kan bli bäst.

Har du något förslag hur vi ska trolla bort den där tråkiga lutningen vi har som utsikt från huset? Det är en likadan på gaveln, i österläge. Den har dock samma lutning hela vägen, inte här där det bara blir mer och mer.

Ann

Odla Svarar: 

Hej Ann! Jadu, här har tyvärr ingen med kunskap om utemiljön varit inblandad i tidigt skede när arkitekten placerat ert fina hus. Det är tyvärr mycket vanligt och ett bekymmer som kommer finnas kvar husets hela livstid. Det ni ev. sparat på att inte ha ett suturänghus äts upp av dyra anläggningar utomhus.

Ni kan, som ni själv varit inne på, fylla upp och terrassera slänten i fler steg och kanske lägga trappsten lite omlott med växter som mjukar upp det. Kanske en pergolagång på östra sidan kan ”minska” husets höjd där. Annars kan en del större träd träd göra att huset inte känns som om det ligger för högt.

Du anger Tällberg som plats och tyvärr finns det 9 st i Sverige och därför har jag lite svårt att tipsa dig om växter. Gå till din lokala handelsträdgård eller ännu hellre- ta hjälp av en Landskapsingenjör/-arkitekt så ytan blir till något extra och inte en plats ni vill gömma. Tänk på belysning här i varmvitt. Handelsträdgården borde också känna till vilka växter som funkar bäst hos er. Om du vill ha ett större växturval måste du nog hägna in din trädgård.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin