Trädsjuka!

AnnaSophia Tomej

Hej! Våra fruktträd, blev tidigt i våras angripna av bladlöss. Vi använde en blandning av grönsåpa, chili och vatten för att bekämda ohyran. Tyvärr så har träden inte återhämtat sig, dvs. frukten verkar utveckla sig ok, men bladen, de få som finns på trädet och som växer på toppen AV VARJE GREN, ÄR OCH FÖRBLIR ALLDELES LJUST GRÖNA OCH ÄR "IHOPKRULLADE" . DE VERKAR INTE VÄXA ALLS, OCH NÄSTAN INGA NYA BLAD KOMMER INNANFÖR PÅ GRENARNA. TRÄDEN ÄR SATTA 1986. Vad gör vi? Vad ska vi ev. kunna använda för att få träden att återhämta sig?

Våra vinbärsbuskar har drabbats av något "klistrigt" på bladen, som gör att de "bulnar" upp. Bladen liksom får "blåsor" och blir röda! Vad gör vi?? Hoppas på snart svar, då vi är rädda om våra träd som är så vackert knotiga på alla årstider.

Med stort tack och vänlig hälsning AnnaSophia

Odla Svarar: 

Hej! Det finns tyvärr inte så mycket att göra nu när träden redan är skadade, annat än vänta. Nästa år kanske det blir helt vanliga blad igen.

Vinbäret verkar ha drabbats av vinbärsbladlus. Kolla på undersidorna av bladen! Plocka bort alla angripna blad och bränn. Använd växtvårdsmedel tidigt på våren innan bladen har hunnit rulla ihop sig.

Med vänlig hälsning Sylvia