Trädgårdsgrus - cellulosa

Katarina

Hej

Jag har följt BBC's Gardeners' World på SVT Play ett tag, och de blandar alltid komposten med "horticultural grit", som jag bara kan översätta som trädgårdsgrus. Enligt engelska sajter är det 1-6mm stort, brunrosa lergrus, men finns det att köpa i Sverige och vad innehåller det egentligen? De använder också sånt cellulosabaserat packningsmaterial som finns i kartonger när man köper något stort och ömtåligt. Hur vet man om det är cellulosabaserat, och var kan man få tag på det här?

/Katarina

Odla Svarar: 

Hej Katarina

Det var svåra frågor och tyvärr inget jag känner till. Att blanda grus i kompostjord kan jag inte se någon vits med, däremot möjligen cellulosa som ju är organiskt och bryts ner och kan motsvara mull.

Om den färdiga komposten är för kletig och tung i konsistensen bör man blanda den med jorden man själv har eller mull om det ska vara till till exempel upphöjda rabatter. Annars får man ju syrebrist till rötterna och fel ledningstal i jorden (bränner på rötterna).

För att kolla om det är cellulosa kanske det går att provelda lite - en chansning som jag inte vet om den är rätt. Firmor som har förpackningsmaterial borde väl sälja även cellulosabaserat förpackningsmaterial.

Med vänlig hälsning Karin