Träd för insyn?

Pontus Edgren

Hej Sylvia, Vi bor väldigt nära vår granne och har nyligen byggt en upphöjd rabatt mellan våra hus som är 12 kvm och där vi bla tänker plantera två st träd som så snart som möjligt ska fungera som insynsskydd. Skyddet ska vara både från vår första våning och andra våning. Vårt hus är drygt 8 meter högt så träden bör bli minst 8 meter i fullängd för att ge skydd på andra våningen.

Vi söker: * Träd som vi kan köpa som "färdiga" dvs så höga som möjligt från dag 1 * Träd som gärna är snabbväxande * Träd med kronor som blir ganska stora * Träd som når 8-12 meters höjd * Optimalt hade varit vintergrönt men det finns väl bara barrträdd.

Bollpil svarar mot de flesta kraven men den fäller tydligen väldigt mycket löv och grenar och det är inte så bra då det är grusunderlag runt rabatten. Tallen är intressant men ganska långsamväxande? Thuja är vi inte så förtjusta i. Pelaravenbok har fel form på kronan för att ge skydd. Har du några bra förslag? Tack!!

Odla Svarar: 

Det finns plantskolor som levererar "färdiga" träd, d v s redan flera meter höga. Men smakar det så kostar det, ju större, desto dyrare.

Men jag vet ju inte var ni bor någonstans... Kolla t.ex. hos Tönnesjö om de ligger på "lagom" avstånd för leverans.

Vissa kommuners gatukontor säljer också större träd, de kommer t o m hem och planterar, så det kan vara en idé att ringa och fråga.

F.ö. så akta er för poppel och pil, om ni bor på en liten tomt med vattenledningar och avlopp nergrävda inom 20 m från trädet! De bör inte heller komma närmare än så från en husgrund.

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson