Träd i växthus

Ann-Lis Ingels

Hej igen!

Mitt växthus är ungefär 2143mm i takhöjd där jag tänkt ha ett träd, växthuset är 16,5 kvadratmeter. Växthuset är ett kallväxthus där trädet skall stå o det är i zon 6. Ann-LIs

Odla Svarar: 

Hej!

Eftersom ditt växthus är ett kallväxthus, så blir det ju i princip lika kallt där än det gör i omgivningen. Dessutom skyddas inte trädets rötter av snön, så det är egentligen ännu tuffare inne i växthuset än utanför.

Vill du odla något lite mer exotiskt, bör du ha ha värmefläkt = frostvakt på för att hålla "medelhavsvinter" tills våren kommer.

Om vi utgår ifrån kallväxthus utan frostvakt, så välj ett träd som normalt klarar zon 6 och gärna lite till. Har du nära till Skellefteå, kanske du kan prata med Rydlinge plantskola om ett lämpligt träd.

Det får inte heller bli över 2 m högt, så du får välja ett litet träd. Jag skulle kunna tänka mig på uppstammade sorter av t.ex. svartaronia 'Aron' eller dvärgapel 'Adirondack'. Vidare kanske dvärgsyren 'Palibin' på stam, eller kanske en hängkaragan.

Även buskkörsbär som 'Nordia' eller varför inte bäsbuskar på stam skulle du kunna odla.

Om du odlar dem i en stor kruka så bör du isolera krukan rejält under vintern. Men sedan kan ju krukan rullas ut under sommaren.

En ytterligare idé är att plantera ett staketvin i jordbädden, 'Zilga' lär vara härdigast.

Med vänlig hälsning Sylvia