torra pioner

Gunilla Edlund

Hej Sylvia! En del av mina pioner har torkat i bladen, verkligen torkat, ser ut som bruna, risiga prasslande buskar. Min grannes i våras nysatta ser likadan ut. Mina är dock äldre. Har försökt hitta i boken Passion för pioner /H Krupke/, men finner ingen förklaring. Vänder mig till dig, alltid fått bra svar. Även nästan alla knoppar blev som små pepparkorn, sägs att detta skall bero på kall vinter, men den var inte det i år. Leksand, zon 5-6. Vad skall jag göra med de vissna plantorna, kommer de igen i vår. Med vänlig hälsning Gunilla Edlund

Odla Svarar: 

Det kan helt enkelt vara torkan, sommaren var ju både varm och torr. Du har väl vattnat? Jorden är väl inte en torr sandjord? I så fall kan du mylla ner gödslad torv och lerig marjord runt pionerna. Du kan göra det nu på hösten eller nästa vår, då håller marken fukten bättre under torrperioderna. 

Pioner ska man också klippa ner nu innan vintern, ifall det skulle vara en svamp som orsakar detta. Då överlever inte svampens sporéer till nästa sommar och smittar bladen igen.

Sylvia