Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Torr halvskugga

Hej.
Längs ena långsidan på vårt hus fanns en frodig växtlighet när vi flyttade in. Tyvärr bestod den av kirskål. Vi har nu två problem.

1) Hur bli av med ogräset? Vi håller på att bekämpa det för hand och undrar nu vad vi kan ha för något där istället som hjälper oss att konkurrera ut kirskålen + baldersbrået som är på gång. Finns det någon marktäckare som skulle fungera? (Om det finns något som vi kan odla någon säsong för att bli av med ogräset och sedan så gräs så är vi beredda att vattna en hel del för att slippa ogräsrensandet).

2) Vad ska vi ha där sedan? Platsen är torr och skuggig/halv skuggig. Vi har funderat på en halv plattrad (för att hunna klippa kanten med gräsklippare istället för trimmer) intill huset och resten gräsmatta men är osäkra på sort eftersom det är torrt och skuggigt/halvskuggigt.

/Ingegerd

Odla svarar:

Jag tycker att ni först brer ut en svart, tjock plats över all kirskål, för att den kvävs. Låt plasten ligga kvar 2-3 år och det får inte komma in något ljus alls under tiden. Men eftersom det ser fult ut med plast, ankra den t.ex. med en snygg kant av tegelstenar, trädgårdstimmer, runda stenar eller plattor e.d. Innanför, alltså på plasten, fyller ni området med täckbark eller sjösten, (finns att köpa hos sten- och grusfirmorna), men tänk på att det får inte vara vassa kanter som perforerar plasten.

På detta nu snygga område kan ni placera krukor med vackra planteringar eller odla i upphöjda bäddar byggda av trädgårdstimmer e.d. eller t.o.m. i pallkragar. Under rabatterna behövs det förstås inte täckbark eller sjösten utan man kan fylla på jord direkt. Se bara till att dränera så inte vatten står i rabatten. Bilderna visar några idéer.

Kuddmossarrangemanget måste naturligtvis hållas fuktig för att inte torka och rabatterna måste också vattnas. Om ni sedan vill, kan ni efter några år ta ner alltihopa och så gräs, för nu bör kirskålen vara väck.

Sylvia

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/fs%2Fimages%2Ftnrabattgjortpa_plast.jpg)

Upphöjda bäddar

Kuddmossarrangemang

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB