Tips på prydnadsgräs

Anette

Hej

Vi har rabatt vid vår husvägg som består av lite jord (motsvarande en stor murarhink) och stenmjöl eftersom rabatterna är stenbelagda. Vi har försökt plantera prydnadsgräs - nu senast jungfruhirs - men jag får dem inte riktigt att ta sig. Läget är soligt från lunch till kväll.

Finns det något prydnadsgräs som är 1 - 1,5 m högt och trivs i den begränsade jordmängden?

Tusen tack på förhand!

/Anette

Odla Svarar: 

Hej

Läget låter lite väl torrt och magert för de flesta prydnadsgrässorter, särskilt de högre som har större rötter och vill ha rejält med jord att växa i. Har du funderat på låga stenpartiväxter som fetblad, Sedum och olika taklökar, Sempervivum? Även låga grässorter som blåsvingel, Festuca glauca, och björngräs, Festuca gautieri, skulle eventuellt kunna fungera. Pröva även de ettåriga fjädergrässorterna, Stipa.

Sedan kan du kanske ha en stor, djupare, vinterisolerad urna intill med mycket jord i och plantera ett större prydnadsgräs i den. Då kan du välja ganska fritt vad du tycker om, som tuvrör, Calamagrostis i sorter, jättestarr, Carex pendula, japanskt gräs, Miscanthus i sorter, tåtel, Molinia i sorter och gullbandsgräs, Spartina pectinata 'Aureomarginata'.

Med vänlig hälsning Sylvia