Tips - jordplättar

Lena

Hej

Har nyligen flyttat till ett hus vars trädgård angränsar till skogsområde. Där gräsmattan slutar tar idag delvis berg och delvis jord vid (huset är i stort sett nybyggt). Jordområdet sträcker sig ca 1-2 meter och sen tar ljung, enar och blåbärsris vid. Jag skulle behöva lite idéer kring vad jag skall ta mig till med mina små jordplättar. Jag vill bevara berghällarna och vill även försöka få en naturlig övergång till området med ljung och blåbärsris.

Tacksam för lite inspiration.

Hälsningar Lena

Odla Svarar: 

Hej Lena

Jag antar att jordtäcket inte är särskilt djupt och har lite svårt att avgöra hur mycket ljus du kan få in (trots bra foto från en vinkel).

Av växterna som växer där naturligt förstår jag att det är magert på platsen. Kanske kan du ha sjok av prydnadsgräs till exempel Deschampsia caespitosa eller Festuca glauca eller F. maireii om du vill ha den naturliga looken. Ett annat alternativ är att göra en liten uteplats där om det är lämpligt. Vill du ha en liten avgränsning kan det vara snyggt att bara stapla lite ved på hällarna som markerar var er tomtgräns går - kanske bara i hörnorna.

Lycka till önskar Karin