Tips från äldre släkting

Patrik

Jag fick ett tips av en äldre släkting. Spraya på lite fotogen på tujahäcken då slutar rådjuren äta på den. Tål tujan en mindre mängd fotogen eller dör den? /Patrik

Odla Svarar: 

Hej!

Det har jag aldrig hört om! Jag skulle nog inte spraya fotogen på häcken, den kan antändas om det blir väldigt varmt under sommaren... Dessutom kan häcken ta skada av det, men jag har inte prövat. Men du kan nog pröva med några oasisbitar som du droppar lite fotogen på och har stående på pinnar i häcken. Ta dock bort dem innan solen börjar värma.

Det finns också andra sätt: Revira skyddar mot rådjur, hjortar, älg, viltsvin och annat klövvilt.

Det finns elektriska skrämmor att köpa.

Eller du kan du göra egna luktkuddar: Skaffa den gröna sorten av oasisblock som är avsedd för snittblommor och vanliga grillpinnar av trä. Dela oasis i decimeterlånga, några centimeter tjocka bitar och spetsa dem på grillpinnarna.

Gör sedan en blodmjölssoppa i en hink, gärna ute (luktar förfärligt!): en dryg halv hink ljummet vatten, ett kilo blodmjöl och en liten flaska ammoniak, ca 2,5 dl.

Ammoniak finns att köpa i en vanlig livsmedelsbutik. Soppan luktar alltså hemskt, så lägg på ett tätt lock, men det är det värd om rådjuren håller sig borta.

Doppa oasispinnarna i denna soppa och stick ner dem bland tujorna och även vårlökarna i mulhöjd. Inte särskilt snyggt men ändå ganska diskret. Man kan behöva doppa om pinnarna med jämna mellanrum så länge man behöver skydda växter. Man kan göra det varannan, var tredje vecka och även efter häftiga regn.

Med vänlig hälsning Sylvia