Tips fortsatt plantering

Lis

Har en del av trädgården som är nyanlagd då vi förra hösten gjorde om en bit längs kortsidan på huset som ligger ut mot gatan, ca 100 kvm stor rektangulär yta. Har börjat med att plantera en magnolia en bit in på vardera sida med lite buskar runt och nävor som marktäckare. Undrar hur jag ska fortsätta och vad kan jag ha på ytan emellan, som blir mittenbiten? Skulle kanske ha något som är vintergrönt då det är en stor bit som verkar kal.

Bor i södra Småland och vet inte om magnolian kommer att klara sig.

Hälsningar Lisa

Odla Svarar: 

Hej Lisa

Jag utgår från att du bor i zon 3-4 och att växtplatsen har tillräckligt med fukt eftersom du valt att i alla fall satsa på magnolior. Jag vet inte vilken sort du valt, men generellt kan sägas att om man köper större exemplar klarar de sig bättre än små plantor av samma sort (och art).

Kanske skulle några större rhododendron placeras i grupp och binda ihop den befintliga rabatten du har i hörnet på huset (ser tuja eller idegran på bilden). Det finns många härdiga sorter, till exempel Brachycarpum-gruppen. Komplettera i kanterna med några hortensior, till exempel ´ Twist-n- Shout´ (zon 4). På så sätt har du blom på våren och sensommaren.

Marktäckande perenner kan ge sommarfloret mellan plantorna och i ytterkanterna, tex Hemerocallis, Heuchera, Geranium ´Rozanne´, Knautia macedonica. Några Miscanthus gräs i grupp blir snyggt i mitten (mot gatan till) och något att sedan eventuellt utveckla plantering runt.

Om du på sikt vill ta bort gräsmattan kan du så småningom lägga trampstenar som en meandrande gång genom hela härligheten och plantera fler marktäckare. Belys träden underifrån, kanske en bänk längs husets fasad och några urnor runt.

Lycka till!

Önskar Karin