Tips ätliga blommor

Birgitta

Vill gärna få tips om olika ätliga blommor och prydnadsväxter och deras användning.

Med vänlig hälsning Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Du kan odla ett helt gäng blommor som du antingen kan äta i sallad eller ha som tårtpynt eller dylikt. Tänk bara på rosens blomblad, de är vackra som tårtpynt, i badvatten, strödda på salladen eller i drinken. Tänk bara på att använda vilda eller obesprutade rosor!

Du kan odla ringblommor: strö på salladen eller gör ringblomssalva. Odla lavendel och använd i skorpor. Andra ätliga blommor är indiankrasse, pelargon, malva, stockros, violer, penséer, tusensköna, blåklint och daglilja.

Gurkörtens blåa blommor passar fint i salladen, på bakverk eller frysta i istärningar. Det finns även speciell kryddtagetes som kan användas i maten.

Från kryddträdgården kan du plocka blommor av mejram, koriander, timjan och rosmarin och blanda i salladen. Även cikorians och gräslökens blommor kan repas och strös på sallad.

Blommorna från squash och pumpa kan också ätas, du kan fritera dem som de är eller först fylla dem med färs eller svamp. Använd helst hanblommorna så slipper du offra honblommorna som ju bildar frukt.

Även en del ogräs och många naturväxter är användbara och behöver inte odlas, till exempel har klöver, älgört och maskros blommor som är ätliga.

Läs gärna denna artikel: Ätliga blommor

Jag vill gärna tipsa om dessa böcker: Gröna apoteket av Marie-Louise Eklöf och Kan man äta sånt av Inger Ingmanson

Med vänlig hälsning Sylvia