För tidig lövsprickning

Kristoffer Johnsson

Hej! I höstas köpte jag en japansk blodlönn. Det var en dvärgvariant och var planterad i en ganska liten kruka. Eftersom det var ganska sent på hösten planterade jag aldrig om den utan den har fått stå kvar i sin kruka. När vintern kom ställde jag in lönnen i mitt växthus. Där har jag också mina medelhavsväxter. För att medelhavsväxterna ska må bra så har jag en frostvakt som värmer när temperaturen sjunker under 5 plusgrader. Jag har också en växtbelysning (kallvitt ljus) som lyser 12 timmar/dygn. Nu till mitt "problem". Den lilla lönnen glömdes bort i växthuset, när jag drog ut den bakom mina andra växter såg jag att knopparna redan brustit och de små bladen tittar fram. Detta måste vara på tok för tidigt! Jag har förmodligen lurat den med för mycket ljus och värme. Frågan är vad gör jag nu? Ska jag låta lönnen stå kvar i växthuset eller ska jag ställa ut den? Jag bor i Skåne så den kallaste tiden är nog förbi för den här gången.

Odla Svarar: 

Låt den stå kvar i växthuset tills du kan vara säker på att det inte blir några frostnätter, för de skira, nya bladen skulle frysa och bli bruna om de blir frostkyssta!
Du kan förstås ta ut lönnen under dagen då det är plusgrader och fint, dock inte dirket sol, och låta den börja vänja sig för utelivet, men ta in den igen för natten. 

Sylvia