Terrassplantering vintertid

Eigil

Hej

Jag finns i Stockholms innerstad där jag bor i en nybyggd hyresrätt med en härlig terrass på 9kvm. Terrassen har trägolv (trall) en bit ovanför betongfundamentet.

Har nyligen införskaffat 1 st Ädelsyren, 2 st Krusbär (Hinnomäki röd och gul), 1 cypress samt fransk lavendel och murgröna. Hade tänkt försöka ha dessa planterade så att de kan stå ute över vintern.

Har en fundering vad som är bäst att plantera dom i som klarar vintern. Just nu har jag en mer "tillfällig" lösning. Funderar på om man eventuellt ska bygga en lite större "planteringslåda" med isolerade väggar, eller om det kan räcka med en bra kruka som tål vinter om den isoleras med bubbelplast och juteväv. Krukorna jag funderar på som alternativ till att bygga upp något själv är Classico Color 43cm resp 35cm diameter från verticalgarden.se (Enligt uppgift från företaget tål krukorna i sig själv riktigt kall vinter).

Vad skulle ni rekommendera?

/Eigil

Odla Svarar: 

Hej

Jag känner inte till dessa krukor, men själva krukan kan ju klara vintern utan att växterna gör det. Däremot känner jag till Lindesbergskrukan som är gjort av tjock, härdat frigolit, i dessa klarar sig växterna om man har skyddat med juteväv ovanpå jorden. Till exempel skulle modellen Japan/Balcony kunna funka, eller de största, runda krukorna.

Det finns säkert flera tillverkare som gör sådana här lådor, kolla exempelvis hos Zetas, men man kan också själv bygga stora trälådor som man fodrar med 5 centimeter tjocka frigolitskivor.

Med vänlig hälsning Sylvia