Temporär väg över häcken?

Fredrik

Vi har en oxelhäck utmed gatan som är drygt 2 m hög och åtminstone 30 år gammal. Den verkar trivas väldigt bra på platsen och växer snabbt. Nu vill vi bygga om huset och kan behöva komma in på tomten genom häcken. Är det möjligt att 1) såga ner den kort (ca 5 cm), 2) täcka över på något sätt, 3) bygga en väg ovanpå mars - aug och sedan 4) gräva fram den utan att den dött? Hur skulle Ni täckt de korta stubbarna för att förbättra överlevnadschansen? Om vi måste ta bort häcken eller om den dör. Hur mycket måste man gräva bort för att kunna anlägga en ny?

Odla Svarar: 

Hej,

normalt sätt kan man klippa ner en risig oxelhäck till ca 15 cm för att den sen ska komma igen, men du kan inte köra på den. Man kan knappt köra nära en häck med grävmaskiner óch dylikt eftersom rötterna skadas. Maskinerna är så tunga så jorden packas och inget syre når rötterna. Dina förslag kommer tyvärr inte att fungera. Jag hade tagit bort häcken och sen anlagt en ny häck efter bygget är klart. Då behöver du inte oroa dig för att den dör under tiden.

Om du anlägger en ny häck måste du gräva bort alla gamla rötter i backen innan du sätter de nya plantorna. Sen när du planterar behövs det ett dike på ca 60-70 cm djupt och 50 cm brett. När du sen planterat din häck så måste du klippa den, den får bara växa upp ca 20 cm per år om du vill ha den tät. Annars kommer den att bli gles. Klipp ner den varje år tills ni fått den höjden ni vill ha. Oxelhäckar är inte de mest snabbväxande häckar. Lycka till!

//Anna Theorin