Taggig häck?

Carina

Jag har kennel och även grannen har hundar. Nu skulle jag vilja ha en häck som är snabbväxande och obehaglig för hundarna att gå för nära så att mina och grannens hundar kan sluta hänga på staketet emellan tomterna. Jag har planer på att plantera häckplantorna så fort det bara går nu i vår. Och jag vill gärna att det blir en hyfsad häck redan i år.

Finns det någon sån häckväxt. Det gör ju inget om den är lätt skött och vacker att titta på också plus att den inte får vara giftig om hundarna biter på grenar eller eventuella bär.

Carina

Odla Svarar: 

Det låter som om vresrosor, Rosa rugosa, vore något! Både hemskt taggiga och mycket vackra att titta på! Blommar oftast hela sommaren och så får man ätliga nypon på köpet. Och garanterat inte giftiga om nu hundarna skulle få för sig att smaka, vilket jag inte tror! Och de växter också tämligen fort. Skötseln begränsar sig till att ta bort gamla, risiga grenar med några års mellanrum och ev. jämna till höjden/bredden lite på våren.

Vi på odla kommer att ha en roserbjudande senare, men vill du komma igång bums så köp gärna krukodlade plantor, de växter snabbast och man kan välja större plantor redan från början. Du kan plantera så fort jorden blir varm nog och tjälen har gått ur.

Rosa rugosa finns i en hel radda namnsorter, man kan välja allt efter tycke och smak och så finns dom allt från 50 cm höga upp till 1.5 m! Så när du går till plantskolan, så kolla storleken noga! Ska du blanda olika sorter så välj gärna sådana som är ungefär lika höga, för att det ska bli en jämn häck. Min egen favorit är f.ö. den underbart doftande, dubbla, mörkrosa Rosa rugosa 'Hansa'!

Sylvia