Ta STORA plantor utav syren o flytta??

Cathrin

Hejsan! Jag har kommit över ett antal "plantor" utav syren som grävts upp. De är ca 2-3 m höga med oftast bara en stam och sällan några direkta rotskott. Rotbiten som de sitter på är ca 20 - 30 cm.

Går det att få dessa att ta sig... hur gör jag på bästa sätt?

Jag har tidigare tagit rotskott, men det går ju så långsamt för dem att komma igång... och hoppades på att dessa om inte annat kunde bidraga med en god, tillvuxen, rotbit som kan börja skicka rotskott lite snabbare.

Ska jag plantera dem som de är och ansa dem efter blomning? Ska jag stympa dem helt och bara spara en stambit på 15 cm? Måste det inte vara något grönt kvar? Ska jag ta av dem rejält men så pass att jag får kvar lite grönt på alla delar?

Hur gör jag på bästa sätt?

Att jag får vattna som en tok förstår jag givetvis =)

Mvh/Cathrin

Odla Svarar: 

Om du vill ha en buske med flera grenar ända nerifrån, klipp ner den kraftigt, till så där 20 cm ovan mark. Det måste inte vara något grönt men har dom gröna grenar så pass lågt ner, kan du förstås spara sådana för att få blommor snabbare.

Om du planterar många, så kan du ju i och för sig ta det i etapper, t.ex. varannan nu och varannan nästa år, så kanske du får en och annan blomma under tiden den växer upp.

Sylvia