Syrenberså - fler växter

Merit

Hej

Vi har planterat syrener längs med ett hörn i trädgården, intill en liten röd lekstuga och plats för blåmålade utemöbler med gung. Tanken är att de ska avgränsa mot en hästhage som ligger bredvid och ge vindskydd då det kan bli lite blåsigt där. Varannan planta har lila blommor och är ca 1,20 m. Varannan planta har vita blommor och är mindre, ca 80 cm. De planterades för tre år sedan och växer ju såååå långsamt! Inte alls den lummiga vägg som jag tänkt mig, särskilt inte så här på vårvintern då det också skulle vara trevligt med mer insynsskydd.

Kan jag fylla ut planteringen med andra växter och göra en tätare rabatt omkring syrenerna? Vilka växter ska jag välja som är tåliga och lättskötta?

Hälsningar Merit

Odla Svarar: 

Hejsan Merit

Har du gett (vad syrenplantorna tycker är) tillräckligt med vatten och gödning och planterat syrenplantor av god kvalitet i god jord? Detta är ju annars grunden som tyvärr inte kan hoppas över. Är sedan läget utsatt blir ju tillväxten långsammare än förväntat ändå. Viktigt är också att inte gräsmattan får växa nära inpå dina syrener - den stjäl mycket kraft.

Eftersom du verkar ha plats till mer växter tycker jag att du skall komplettera med någon eller några av till exempel Amelanchier, Buddleja, Spirea, Philadelphus och kanske dessutom Tuja för att få in vintergrönt och höjd direkt. Ju större rabatt desto bättre tillväxt. En del lägre buskar sätter du som en ”kjol” mot gräsmattan, till exempel Spirea Tor. Deras funktion är att täppa till ”golvdraget” och hålla gräsmattan borta. Då skapas ett bättre klimat för de högre växterna och de tackar för den åtgärden med bättre tillväxt. Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin