Svavelpion i kruka

Eva

Hej

Min gula svavelpion, som står under ett äppelträd, blir mindre och mindre för varje år. Den står i sol nästan hela dagen, jag vattnar den vid torka och ger den näring 1-2 ggr om året men bevisligen får den inte tillräckligt bra livsvillkor under trädet. Den har bara blommat två gånger på sju-åtta år.

Kan jag flytta den till en en stor (hur många liter?) utomhuskruka i stället? Vilken jord ska jag plantera den i? Ska den stå grunt som de flesta andra pioner? När är bästa tiden att flytta den?

Tål den att övervintra utomhus (bor i Stockholms län) på ett bord under en balkong om jag lindar in krukan ordentligt i frigolit och bubbelplast?

Hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju som om din svavelpion inte alls trivs under äppelträdet och det är ju inte så konstigt egentligen, äppelträdet tar näringen, ljuset och vattnet, så pröva gärna att flytta på svavelpionen. Bästa tiden för pionflytt är i september. Klipp bort bladen när frosten börjar komma.

Jag rekommenderar alltid att använda krukor av EPP om pionen, i ditt fall en svavelpion, ska förvaras utomhus i sin kruka. EPP som står för expanderad polypropen är ett praktiskt och användbart material som har låg vikt och hög stöttålighet. Materialet används även i våra cykelhjälmar. Krukor gjorda av EPP isolerar och skyddar växtens rötter mot både kyla och värme då materialet binder mycket luft. Det finns flera olika tillverkare numera av krukor av EPP, till exempel Botana och Lindesbergskrukan.

Dessutom kan du lägga rejält med torra, sjukdomsfria löv på krukjorden och sedan svepa in hela krukan i juteväv så att även växtens övre delar skyddas mot kyla. Baxa sedan krukan mot en "varm" vägg och hoppas att din svavelpion klarar sig.

Med vänlig hälsning Sylvia