Svartprickig magnolia

Sergio

Hej Sylvia

Jag köpte en magnolia Gold Star på Zetas för några veckor sedan som planterades enligt konstens alla regler i surjord osv, men redan vid inköpstillfället uppmärksammade jag att plantan var angripen av någon sjukdom. Personalen där visste egentligen inte vad det kunde vara. Sjukdomen uttrycker sig i form av tätsittande små prickar som är svartbruna. Jag tog det exemplaret som var mindre drabbat men idag är buskens alla blad smittade med samma organism. Kan det vara en svamp?

Kan detta bekämpas med någon kemikalie eller är det lika bra att vänta att trädet avlövats och hoppas att nästa år blir det sjukdomsfri?

Tacksam för svar.

/Sergio

Odla Svarar: 

Hej!

Först och främst så skulle du krävt besked hos Zetas, de kan ju inte gärna sälja sjuka växter. Kanske inte personalen i kassan vet vad som är fel men trädgårdsmästarna borde ju veta. Se till att du har garanti som räcker till nästa sommar. Prata gärna med dem igen.

Jag misstänker att det är en svampsjukdom som din magnolia har drabbats av, till exempel bladfläckssjuka. Svårt att veta utan att se magnolian i fråga. Samla noga ihop nedfallna blad på hösten och bränn. Behandla eventuellt magnolian med svampmedel på våren när den börjar öppna blad, prata med Zetas om det!

Med vänlig hälsning Sylvia