Svartfläckiga chiliblad

Niki

Hej

Började för några veckor sedan odla chilin 'Dorset Naga'. Redan i tidigt stadium omplanterade jag om växten till en större kruka. Därefter började bladen från den nedre regionen att falla av. Blev lite smått orolig och frågade kunnigt folk om detta och fick som svar att en planta kan chockeras vid byte av miljö och det är naturligt att den fäller några blad. Det tillades även att så länge det finns blad på plantan är det helt ok med den. Jag förundras bara av att nästan alla bladen på de undre regionerna har fallit av medan övre bladen gror tills sig rätt rejält. Är detta normalt?

Det jag även oroar mig för är svarta fläckar på bladspetsarna som vuxit till sig på varenda blad i de undre regionerna, förutom de övre bladen. Vad är det för något och ska jag vara rädd att det kan spridas till kronbladen och påverka frukten när de gror? Finns det något man kan göra mot detta?

Har även märkt av en mossliknande del i jorden, vad är det för något? Kan man göra något mot det?

Jag är även mycket tacksam för råd om hur jag ska hushålla min planta.

Bifogar även bild på plantan.

Tack på förhand.

Med vänliga hälsningar Niki

Odla Svarar: 

Hej

Din chiliplanta ser ju frisk och fin ut, det svarta ser ut som en tillfällig torkskada eller kanske just en chockskada, så ta gärna bort de fula bladen för säkerhets skull ifall det ändå skulle röra sig om en liten svampinfektion. Chilin brukar bilda en mer eller mindre förvedad stam som är kal nertill, så det är ganska naturligt även utan svarta kanter.

Det kan ha att göra med jorden om det nu växer mossa på den. Kanske är det för kompakt jord?

Det finns flera artiklar om skötseln av chili, gör gärna en sökning här på Odla.

Med vänlig hälsning Sylvia