Svart lingonris

Ingrid

Hej

Hoppas att du kan hjälpa oss att lösa ett problem. Jag jobbar åt en hembygdsförening och vi plockar lingonris på hösten och binder kransar till vår julmarknad i början av dec. Nu har det hänt 2 ggr att kransarna blivit svarta inför julmarknaden. Säckarna med ris står utomhus och tas in kvällen före vi ska binda så att de tinar upp, sen binder vi och bär ut dom utomhus igen. Vår vaktmästare lägger över några plastsäckar. Det har varit väldigt kallt ute när de hängs ut igen. Är det för att vi lägger över dom så att det blir nån kondens, eller? Efter några dagar börjar alla bli alldeles svarta.

Jag binder själv hemma och hänger ut den på dörren på en gång och den håller sig så grön och fin. Vi vet inte vart vi ska vända oss för att få svar på det här. Du brukar kunna det mesta, så jag frågar dig.

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej!

Detta händer just för att det är för kallt och för varmt om vartannat, det vill säga, lingonriskransarna fryser och tinar upp flera gånger. Det bästa vore att ha lingonriskransarna så att de inte alls fryser utan hålls strax över 0-strecket hela tiden.

När lingonriskransarna sedan tas ut bör detta ske så att det inte blir väldigt kallt direkt för dem, utan ta ut dem under någon dag när det är ett par plusgrader som sedan sakta blir kallare. Då hoppas jag att lingonriskransarna ändå behåller färgen, om inte köparen sedan ställer in dem direkt i stark stugvärme, förstås.

Med vänlig hälsning Sylvia