Svårt att få svartrotsfrön sådda på friland att gro

Ted Wright

Hej! Jag kom igång sent i år och sådde svartrot någon vecka in i juni. Jorden var näringsrik och lucker. Trots detta grodde endast 2-3 av 30 sådda frön. Med tanke på att vi var en bit in i juni kan jorden knappast ha varit för kall. Sådjupet var 2-3 cm och jag försökte se till att det inte torkade ut. Jorden hade tillförts en hel del hästgödsel och lite hönsgödsel. Det mesta av det förstnämnda var välbrunnet men inte allt. Kan detta ha haft negativ påverkan? Fröna var från fjolårspåse, kan detta ha spelat in? Kan jag ha vattnat för mycket initialt så fröna ruttnade?

Odla Svarar: 

Hej!

Se till att ha en mycket lucker jord för att få långa, fina rötter. Pröva att så redan i höst! Det brukar alltid gå några svartrötter i frö och då brukar de självså sig så man inte behöver så om sedan. Fröna bör också vara färska, så det kan ha påverkat här, liksom för mycket gödsel. 

Om du trots försök inte lyckas med svartrot, pröva med haverrot som är en släkting till svartroten med kortare rötter och brukar inte vara lika kinkig, varken att så eller odla. 

Sylvia