Svampangripen trädgård

Annette

Köpte ett hus nu förra vintern och i somras fick jag det stora nöjet att se med överraskning vad som dök upp i trädgården.

Men i våras/somras så fick två av äppelträden ett sjukdomsangrepp. Det lilla, yngre äppelträdets blad vissnade bort och ville inte alls återhämta sig. Det andra trädet återhämtade sig och började blomma och ge ifrån sig små äppelkartar innan den gav upp igen och vissnade bort, men inte lika fullt som det andra. Vissa blad är nog kvar ännu och halvt gröna och nere vid roten växer det massor av gröna skott, men det andra verkar helt dött. Jag inte kommer att göra något åt det innan nästa vår för att se om det ännu finns lite liv i trädet.

Nu har jag börjat märka att vinbärsbuskarna (de svarta är hårdare drabbad än de vita och röda, krusbärsbuskarna märker jag inget på ännu) har fått mörkbruna fläckar och börjar vissna från kanten och inåt. På undersidan av bladen så är det som ett mörkbrunt "mögel". Nu har jag också märkt att kvistarna har börjat knoppas och nya blad är på väg.

På humlen så är det värst. Humlebladen ser ut att ha fått sot på bladen och de vissnar sakta men säkert bort, alla mer eller mindre svarta. Det ser ut som ett svart mögel.

Nu undrar jag vad som har hänt och vad jag ska göra och hur jag ska få en frisk trädgård igen?

Det enda jag vet om trädgården är att äpplen fanns ännu på det träd som först drabbades när jag köpte det i vintras. Förra ägaren hade inte orkat plocka äpplen och det fanns massor av mögliga äpplen under snötäcket i våras när jag började rensa i trädgården.

Vore tacksam för svar snart.

/Annette

Odla Svarar: 

Din trädgård verkar ha drabbats hårt av svampangrepp! Det är troligen också olika sorters svampar som härjar där, så det blir en hel del att reda ut. Kan du eventuellt be en trädgårdsmästare komma och titta på eländet och identifiera de olika svamparna?

Se också till att ta bort och bränna så mycket av det drabbade du kan, extra viktigt är att ta bort alla nedfallna blad som är sjuka!