Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svamp på hagtornsträd

Hej!
Bostadsrättsföreningen där jag bor har beslutat att hugga ner våra hagtornsträd, som utgör en stod del av träden på vår gård. De säger att de har fått svamp, men jag undrar... Det händer ibland att beslut tas väldigt hals över huvud.

Om ett hagtornsträd har fått svamp, hur ser man i så fall det? Och är det nödvändigt att ta bort träden, eller kan man kurera dem på något sätt i stället?

Jag kan med lekmannaögon inte se att träden är sjuka, däremot växer det grönalger på dem, vilket ju är vanligt när man bor mitt i en stad. Vi har massor av fåglar på gården trots att det är mitt i stan och de trivs bra i träden. Jag vill absolut inte att träden ska huggas ner om det inte är nödvändigt. Kan du hjälpa mig med ett svar.

Mvh Jenny

Odla svarar:

Du kan se om hagtorn har rost genom att kolla om den på sommaren har orangefärgade fläckar på bladen, som gulnar och faller av i förtid.

Missbildade stammar och skott kan också förekomma.

Svampen övervintrar i enar, den värdväxlar med enar. Det syns på enarna som s.k. gelerost, i uppfällda, spolfirmiga grenpartier. Tas enar bort inom ett område av några hundra meters diam., så upphör oftast hagtornsrosten.

På våren/försommaren kommer sporerna till hagtorn som får uppsvällda partier på bladskaft och stjälkar först, s.k. skålrost, senare gula blad.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB