Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Svamp på hagtornsträd

Hej!
Bostadsrättsföreningen där jag bor har beslutat att hugga ner våra hagtornsträd, som utgör en stod del av träden på vår gård. De säger att de har fått svamp, men jag undrar... Det händer ibland att beslut tas väldigt hals över huvud.

Om ett hagtornsträd har fått svamp, hur ser man i så fall det? Och är det nödvändigt att ta bort träden, eller kan man kurera dem på något sätt i stället?

Jag kan med lekmannaögon inte se att träden är sjuka, däremot växer det grönalger på dem, vilket ju är vanligt när man bor mitt i en stad. Vi har massor av fåglar på gården trots att det är mitt i stan och de trivs bra i träden. Jag vill absolut inte att träden ska huggas ner om det inte är nödvändigt. Kan du hjälpa mig med ett svar.

Mvh Jenny

Odla Svarar: 

Du kan se om hagtorn har rost genom att kolla om den på sommaren har orangefärgade fläckar på bladen, som gulnar och faller av i förtid.

Missbildade stammar och skott kan också förekomma.

Svampen övervintrar i enar, den värdväxlar med enar. Det syns på enarna som s.k. gelerost, i uppfällda, spolfirmiga grenpartier. Tas enar bort inom ett område av några hundra meters diam., så upphör oftast hagtornsrosten.

På våren/försommaren kommer sporerna till hagtorn som får uppsvällda partier på bladskaft och stjälkar först, s.k. skålrost, senare gula blad.

Sylvia