Svamp i buddleja

Margaretha Alm Eriksson

Hej Sylvia! För ett par år sedan tog vi bort ett träd som nästan var dött. Jag grävde ur och fyllde på en påse jord. Sedan köpte vi en Buddleja och planterade där. Första sommaren blommade den men förra våren var den full med svamp och död.

Nu undrar jag vad tycker du jag ska göra? Ta bort rabatten och glömma platsen eller går det att sätta något där överhuvudtaget? Vi vill gärna ha en Buddleja i trädgården igen.

Vänliga hälsningar Mimmi

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter ju som om det borttagna trädet och dess rötter var svampangripna. Så på den platsen där den växte kan det finnas svampangripna rötter kvar som smittade den nyplanterade buddlejan. Det hjälper inte att fylla på ny jord om smittkällan finns kvar, för även den nya jorden smittas inom kort.

Det går ju att odla örtartade växter som sommarblommor där, de dör ju ändå när sommaren är slut. Vissa perenner utan knölaktiga rötter kan också klara stället. Däremot bör du inte plantera några vedartade växter där inom den närmaste framtiden. Kanske har du en annan plats för buddlejan långt bort från det här stället?

Med vänlig hälsning Sylvia