Stockrosrost

Elisabet

Det verkar som om alla mina stockrosor har rost på både blad och frön. Ändå har de ju producerat många vackra blommor i sommar. Är det viktigt att slänga blad, frön och stjälkar i soporna istället för i kompost? Kan fröna inte alls sås?

/Elisabet

Odla Svarar: 

Hej

Stockrosrost är en jobbig sjukdom som det är smått omöjlig att bli av med, men det finns nyare sorters stockrosor som inte drabbas. Även de perenna stockrosorna, Alcea ficifolia, brukar klara sig, så om du är väldigt trött på rosten kanske du kan köpa nya frön/plantor av de resistenta sorterna eller satsa på de fleråriga stockrossorterna?

Det är väl bara fröskidan som har rost, såfröna inuti kanske inte har det? Pilla då ut stockrosfröna (men se till att inte pilla på dem med "rostiga" fingrar!) och så dem direkt eller spara till våren.

Kasta alla blad och stjälkar på de drabbade växterna, dock inte i komposten, skicka med brännsoporna eller bränn upp hemma. Städa noga på hösten runtom.

Ett knep är att på våren ta bort de första bladen på stockrosorna som kommer upp, även om man inte ser någon rost på dem ännu. Läs gärna artikeln om stockrosrost här!

Med vänlig hälsning Sylvia