Stäppsalvia som vissnar.

Natasha

Jag planterade, i våras, perenna stäppsalvia (2 st) på pappas grav med tips från personalen att bara låta dem va efter planteringen efter vattning vid torka sommartid. Nu är en av dem vissen och den andra någorlunda grö!. Ihop med stäppsalvian har jag några marktäckanade karpatelklockor (heter dem så) också, även dessa är perenna. Dessa blommar ff lite där rådjuren inte har tuggat, de har dock inte blivit stora och bakom gravstenen har jag 2 buxbomsbuskar som på utsidan har gulnat men som har nya skott mot stenen. Vad ska jag göra med allt. Det ser så tråkigt ut?! Tacksam för svar innan jag river upp allt..

Odla Svarar: 

Hej,

jadu det var ingen lätt fråga att svara på utan bilder men jag ska göra mitt bästa. Vad är det för läge? Sol, skugga, halvskugga? Både klockorna och stäppsalvian vill stå i full sol. Hur mycket har du vattnat de nyplanterade? Man rekomenderar att vattna nyplanterade perenner minst en gång i veckan första säsongen och speciellt om det är torrt, vilket det brukar vara på gravplatser. Vilken zon bor du i? Kan det helt enkelt vara så att hösten har kommit och stäppsalvian håller på att vissna ner?

Klockorna blir inte så stora, max 25 cm höga och har ett mattlikande växtsätt. Perenner brukar inte växa så mycket i storlek första året utan kanske är i sin maxstorlek först år tre. När det kommer till buxbomen kan den ha fått buxbomssjukan, du får googla symptomen, Men eftersom du säger att den har nya skott mot stenen, kan det vara så att den har blivit brännskadad? Har du vattnat på bladen på buxbomen när det varit soligt? Då bränns bladen och det enda man kan göra är att klippa bort dem.

Hoppas du fått lite svar i alla fall :

//Anna Theorin