Sprickor i riddarsporre och några på löjtanshjärta?

Daniel Håkansson

Hejsan! Jag köpte 4 st riddarsporre och 1 st löjtnanshjärta i slutet av mars. Dessa planterades i jord av hög kvalite med lite komposterat hönsgödsel som blandes i jorden. Dessa fick sen efter cirka en månad lite vitagro växtnäring samtidigt som jag gav mina krukväxter. Efter lite mer än 1,5 månad fick dom en lite dos till. All dosering gjorts under rekommenderad anvisning, då alla experter menar att anvisningarna är i överkant.

Sen dess har alla dessa växter växt lugnt och stadigt utan att göra något större väsen av sig. Sen kom detta enorma regnväder till södra sverige och de har fullkommligt vräckt ner i över 1,5 vecka. Under denna tiden växte allt så det knakade i hela trädgården. Idag gick det från 10 grader och mulet till 20 grader och stekande sol över natten.

Det var idag jag upptäckte att det nu var bruna sprickor på riddarsporren och bruna streck på en del ställen på ljötnanshjärtans stjälkar. På 3 av riddarsporrarna är det bruna ytliga sprickor på stjälken från jordnivå cirka 10-15 cm upp. Den verkar bara spruckit i de yttre lagret. På den fjärde plantan är de likadana små men en spricka är cirka 1-2 cm lång som går rätt igenom stjälken. På löjtanshjärtan är det bruna streck på en del stjälkar som ser ut som längre tunna ytliga sprickor.

Plantorna är frodiga och friska för övrigt och alla har små blomklasar eller vad kom kallas. De ända som är lite konstigt är att dom är rätt magra nertill medans dom upptill är betydligt tjockare ( vilket du kanske kan se på bilden). Trots allt detta känns plantorna stabila och starka å dom har stått utan stöd fram tills idag. Just nu är dom cirka 40-50 cm höga. Har pratat med en plantskola idag men dom hade ingen direkt förklarnimg då gödning och vattning skötts på korrekt sätt. Vad kan detta bero på och vad kan man göra åt de igentligen? Är detta ett vanligt fenomen på plantor? Läker dom sig själv? Många tack på förhand?

Med vänlig hälsning, Daniel Håkansson

Odla Svarar: 

Hej!

Stjälksprickor på växter som växer sig stora är ofta tecken på "växtvärk"! Även växterna kan växa för fort, precis som vissa tonåringar gör och drabbas av växtvärk. Försök gödsla mindre och välj gärna grenade sorter som inte växer riktigt lika fort och blir så höga.

Det kan också vara så att växterna har utsatts för torka någon gång och när de sedan får vatten, suger de i sig så girigt att den torra stjälken spricker. Det tyder den smala delen nertill. Men om de i övrigt är friska och fina så gör det inte så mycket. Du behöver ev. stötta upp dem så att de inte lägger sig vid senare skyfall! 

Med vänlig hälsning Sylvia