"Spindelnät" på brudorkidé

Gunnar

På min brudorkidé har det bildats ett "spindelnät" av tunna vita trådar. Det går tunna trådar mellan blad och blommor, men det är inte byggt i koncentriska cirklar som spindelnät brukar vara. Jag ser inga insekter (har kollat med lupp) men det finns vita "tussar", som ser ut som bomullstussar, små som ett knappnålshuvud. Vad kan det vara, och vad ska man göra?

/Gunnar

Odla Svarar: 

Hej

De där vita tussarna på din orkidé är just det som är djuren, det låter precis som ullöss. Dessa är vanliga på just brudorkidéer men dessvärre väldigt svåra att bekämpa.

Plocka bort alla synliga löss med pincett eller torka bort dem med svamp eller trasa som doppats i såpspritlösning: 1 deciliter såpa och 1 matsked sprit till 1 liter vatten. Spruta därefter hela orkidén noggrant med såpspritlösningen. Lösningen kan ge skador på vissa växter och därför är det bäst att först testa lösningen på ett blad och avvakta några dagar för att se hur växten reagerar innan du sprutar hela växten.

Upprepa besprutningen 5-6 gånger med 7-10 dagars mellanrum. Gör rent ytterkruka samt fönsterbräda och fönster eller andra ytor där orkidén har stått.

Mer om ullöss kan du läsa här: Löss och sånt

Med vänlig hälsning Sylvia