Sparris som rumsväxt

Alexandra

Hej

Har ärvt en sparris av min farmor, men jag vet inte riktigt hur den ska skötas för att den ska blomma.

Blomman har varit i min ägo i några år och är rätt stor, ca 60 cm hög och 60 cm bred. Det både tillkommer grenar och det faller av, men den blommar inte. Då min farmor skötte blomman fick den regelbundet massor av vita små blommor.

Ger den kontinuerligt ny jord men har inte vågat sätta om den helt. Är väldigt rädd om blomman då den kommer från en plantering som hon fick 1935. Skickar med bild.

Tacksam för svar.

/Alexandra

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan tänka mig att din sparris lider av platsbrist i sin lilla kruka. Jag tycker att du mycket väl kan plantera om sparrisplantan i större kruka och fräsch, porös, lecablandad blomjord.

Din sparris kan också stå ute under sommaren, bara du ser till att den aldrig torkar ut. Vänj din sparris i så fall vid utelivet sakta när det har blivit ordentligt varmt på våren och det inte finns någon risk för nattfrost. Börja med att ställa ut din sparris några timmar ute i skuggan, sedan ökar du tiden allt eftersom och flyttar den allt soligare. Din sparrisplanta behöver inte stå i fullt solgass, utan det går bättre i vandrande skugga där den får både sol och skugga under dagen.

Med vänlig hälsning Sylvia