Spaljépäron utan blomanlag

Kenneth

Hej

Jag har drivit upp ett spaljépäronträd åt mig. Nu är det 6 år gammalt men har tyvärr inte alls blommat ännu. När är bästa tiden ansa det och kan jag ansa det hårt? Annars blir det så lummigt och jag "får ingen ordning på det".

Har sett spaljépäron som ansats mycket hårt men där ändå nästan varje korta gren givit frukt. Ser man på hösten vilka grenar som ev kommer att blomma nästa år?

/Kenneth

Odla Svarar: 

Hej

Man kan generellt säga att blomknopparna är något större och har rundare form än bladknopparna. Så se efter om du har sådana.

Om du drivit upp spaljépäronträdet från frö så är 6 år ingen åldern ännu och det kan ta tid innan det tänker blomma. Dessutom brukar sådana träd bli starkväxande, så när de klipps hårt och tvingas att växa i spaljé tar det tid att utveckla blomanlag.

Alla spaljéträd bör sommarbeskäras, dels för att forma till dem, dels för att få dem att bilda blomknoppar.

Sommarbeskärning görs i två steg: man kortar in sommarens skott, först vid ungefär midsommartid, men de ska ha börjat förveda sig, det vill säga den nedre delen av skottet övergår från grönt till brunt. Sedan klipper man en gång till i mitten-slutet på juli, allra senast början på augusti, för att inte ta bort eventuella kommande fruktknoppar.

Låna gärna böcker om fruktträdsbeskärning och studera noga detta med spaljéträd.

Du har säkert sett äldre exemplar av spaljépäronträd som redan är mogna att ge frukt, sådana brukar sporrbeskäras mycket hårt för att hålla formen.

Med vänlig hälsning Sylvia