Snäckböna utan blommor

Monica

Köpte 2011 och satte 15 snäckbönsfrö efter alla konstens regler. 4 kom upp, den var stor och grön men inga blommor. Har övervintrat den och den är stor och grön i mitt uterum, men inga blommor. I grenfästen kan man se något som skulle kunna bli blommor men det blir ingenting av dem.

Vad har jag gjort för fel?

/Monica

Odla Svarar: 

Hej

Snäckböna, Vigna caracalla, är en exotisk klätterväxt som trivs varmt och soligt, så där har du kanske förklaringen varför den inte blommar.

Rara Växter som säljer frön till snäckböna säger så här om den, bland annat att den är lite knepig att så:

"Denna starkväxande fleråriga böna trivs utmärkt utomhus under sommaren men måste förvaras frostfritt under vinterhalvåret. Blommar juni-september, Blommar även under vintern om den står varmt. Trivs bäst i full sol.

Snäckbönsfröer kan vara lite knepiga att få igång. Rispa fröskalet i närheten av där rotspetsen ska komma ut, blötlägg dem sedan i ett dygn tills de svällt upp ordenligt. Vira sedan in fröerna i blött hushållspapper och lägg dem i en plastburk med lock. Ställ burken varmt, gärna i solen. Kontrollera varje dag om rotspetsen kommit ut. När denna syns planterar du fröerna i jord.

Klätterväxt med ursprung i tropiska länder - Krukodlas på våra breddgrader, kan stå utomhus på sommaren i varmt och skyddat läge."

Med vänlig hälsning Sylvia